
با وجودی که خروج یکجانبه آمریکا از برجام، هر واکنشی از سوی ایران را موجه و قانونی قلمداد می کرد، فرصت سوزی و ذلت پذیری دولت باعث شد تا فرصت اِعمال حق ایران از بین رفته و ما به جای نشستن در موضع شاکی، بازهم در صندلی متهم و «کشوری که می خواهد بازی را به هم بزند» بنشینیم!
دقیقا به همین دلیل است که در متن بیانیه بارها بر «لزوم» پایبندی به برجام تاکید شده! اما کسی نمی پرسد که پایبندی ما یا اروپا!؟
سیاست «شاه سلطان حسینی» روحانی باعث شد تا ایران در عین ذی حق بودن، گام به گام عقب نشسته و امتیازاتش را از دست بدهد.
متن بیانیه این نشست هم به طرز عجیبی یادآور لفاظی های پوچ و فاقد ضمانت اتحادیه اروپا و ۱+۵ در جریان مذاکرات هسته ای است!
یک شب قبل از صدور این بیانیه، آلمان و فرانسه مقامات ایران را تهدید کرده بودند که مدام از خروج از برجام دم نزنید، زیرا برایتان تبعات وخیمی خواهد داشت!
با این حال جواد ظریف گفته بسته پیشنهادی را به ایران می آورد تا در اینجا تصمیمگیری شود! او همچنین گفته باید ببینبم اتحادیه اروپا می تواند پای این حرف ها بماند یا نه!
این فرآیند، دقیقا تکرار همان روند پذیرش و تحمیل برجام است و اگر بدون حبّ و بغض یا جو زدگی و هیجان، از برخی الفاظ به ظاهر انقلابی رئیس جمهور بگذریم، می بینیم که در عمل همه چیز به سال ۹۲ برگشته البته با این تفاوت که در وضع کنونی، هم برگ برنده مذاکرات آن نقطه یعنی دانش هسته ای و دستاوردهایش را از دست داده ایم و هم به سبب عملکرد دولتمردان، از لحاظ اقتصادی در وضعیتی به مراتب بدتر قرار داریم و فرجام روند کنونی هم کاملا مشخص و قابل پیش بینی است و اروپا نقش مکمل برای سیاست های مخرب آمریکا علیه ایران بازی می کند.
ملاحظه: شبی که ترامپ از برجام خارج شد، روحانی بدون هماهنگی با مراکز قانونی نظام مثل شورای عالی امنیت ملی، هیئت نظارت بر برجام، مجلس شورای اسلامی و… راسا اعلام موضع کرد و با اظهار اینکه ما منتظر اروپا! می مانیم، موضعی را به عنوان موضع جمهوری اسلامی عنوان کرد که در اصل موضع شخص خودش بود و مملکت را در مقابلِ عملِ انجام شده قرار داد.
در هر حال تبعاتی که امروز شاهد آن هستیم، ناشی از آن موضعگیری ناشیانه و منفلانه بود و پیش بینی می شود این روند، بدون کمترین تردیدی ما را به برجام های بعدی، تحریم های بیشتر و دستان خالی تر سوق خواهد داد.
شایان ذکر است پایگاه آمریکایی آکسیوس در تحلیلی درباره نشست امروز کمیسیون مشترک برجام، با اشاره به دیدار وزرای خارجه انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین با وزیر خارجه ایران در وین دیدار نوشت: اما در این نشست هیچ روش ملموسی برای دستیابی به اهداف آن مشخص نکردند.
این منبع آمریکایی در ادامه نوشت: با توجه به نیاز بانک سرمایه اروپا برای درآمدزایی در بازارهای آمریکا، درباره موافقت این بانک با تخصیص اعتبار به ایران تردید وجود دارد. اتحادیه اروپا هنوز مقررات مسدودساز را برای محافظت از شرکتهای اروپایی در حال تجارت با ایران بهروزرسانی نکرده است.