وضعیت بسیار آشفته و نابسامان واردات کالاهای غیرضروری با ارز دولتی و استفاده از رانت اقتصادی
حسین بهشی پدر داماد روحانی
چرا در وضعیت بحرانی اقتصاد کشور، میلیاردها تومان صرف واردات کالاهای غیر ضرور شد. بر اساس فهرست منتشر شده مبلغ ۳۶.۲۵۳.۹۱۹ یورو به ۲۸ شرکت و نفر اختصاص داده شده تا موز وارد کنند. با احتساب رقم اعلامی از سوی بانک مرکزی یعنی یورو ۵۲۰۰ تومانی معادل ۱۸۸ میلیارد و ۵۲۰ میلیون و ۳۷۸ هزار و هشتصد تومان به خرید و واردات موز تخصیص داده شده است.
ملاحظه: انتشار لیست های دریافت کننده ارز دولتی بسیاری از مسائل را روشن نمود از جمله اینکه شرکت های واردکننده با هر نوع فعالیتی که به ثبت رسیده باشند، مشمول دریافت ارز چهارهزارو ۲۰۰ تومانی شده و توانسته اند هر کالای مربوط و نامربوطی را ثبت سفارش کنند؛، و حالا هم لازم نیست به هیچ نهاد و دستگاه نظارتی پاسخ دهند که آیا اصلا کالایی وارد کردهاند یا نه؟
در هر صورت همینکه ارز دولتی را دریافت کردند، کار تمام است، چه آنرا برای واردات کالا استفاده کنند و در بازار با نرخ بالا بفروشند و چه بدون واردات کالا، ارز دریافتی را در بازار آزاد با نرخ دلخواه فروخته و سودهای نجومی ببرند.
از جمله شرکتی به نام الکترو ممتاز پیشه که قرار بوده تابلوهای برق تولید کند، یک میلیون یورو ارز دولتی برای واردات ذرت برای خوراک دام دریافت کرده است.
همچنین شرکت جامجم بازرگان پیشرو با هدف فعالیت در خدمات طراحی مهندسی و تأمین تجهیزات در سال ۸۶ ثبت کرده و حالا در بلبشوی ارزی، یوروی دولتی میگیرد و خوراک دام وارد میکند؛ شرکت ماموت خودرو با ارز دولتی، چایساز و قهوهساز وارد میکند و شرکت رهروان خودرو پیشگامان نگین جنوب، به سراغ واردات لوبیاچیتی با ارز دولتی رفته است.
اما نکته مهم و بارز در این میان، نحوه برخورداری از ارز دولتی است که واقعا محل تامل است؛ یعنی هرکس با هر سابقه ای می تواند مبالغ کلان ارز دولتی دریافت کند؟ مسلما نه چرا که تقاضای ارز دولتی صدها و شاید هزاران برابر توان تامین انست بنابراین از بین متقاضیان به تعداد اندکی ارز تعلق می گیرد اما نه براساس نیاز و ضرورت.
بعنوان نمونه یکی از تاجران اصلی بازار میوه ایران به نام حسین بهشتی در ۸۰ روز گذشته موفق به دریافت ۳ میلیون و ۲۶۵هزار یورو از بانک مرکزی شده تا موز! وارد کند. او پدر محسن بهشتی داماد حسن روحانی است.
